Mooi krantenartikel over mijn foto-inzending National Geographic

Schagercourant-woensdag 3 november

Redactie: Cas Broxterman 

Bij National Geographic zijn ze gek van haar ’Koolmeesje neemt bad’-inzending. ’Klik’, zegt Cora’s camera als ze richting het vogeltje sluipt.

’Een kwestie van zitten en afwachten’

Cora Deutekom kan zomaar als winnaar uit de bus komen van een fotowedstrijd van National Geographic Daar heeft ze hulp bij nodig van mensen die op haar stemmen.

Schagen- een ander loopt mis­schien een stuk over het strand om tot rust te komen. Waar Cora Deute­kom (62) uit Schagen rustig van wordt, is fotograferen. Ze werkt veel thuis. Als het even kan, stapt ze in de auto naar Callantsoog om uit te waaien. Hup, de natuur in, met een camera in de aanslag. 

Tijdens een bezoek aan een vrien­din in Huizen  dook Cora· met haar camera het bos in. Ze spotte een bad­derende koolmees. Zoals ze dat al­tijd doet, sloop ze met kleine stapjes richting het vrolijke vogeltje. Net zolang tot ze dichtbij genoeg was voor een top topfoto. 

,,Als ik naar Callantsoog ga, ga ik nooit naar het strand’’, zegt Cora.  ,,Ik ga daar naar een natuurgebied aan de kant van Grote Keeten. Er zit­ten tureluurs, lepelaars, reigers, grutto’s; van alles wat.’’

Onbedoeld 

Een jaar of zes terug is Cora begon­nen met het maken van foto’s. Ze heeft een eigen bedrijf, Co Design, waarvoor ze zelf de fotografie is gaan doen. Ze maakt bijvoorbeeld websites, folders en andere reclame­uitingen. Normaal gesproken huur­de ze dan iemand voor het beeldma­teriaal in. Toen diegene een stapje terug wilde doen, trok ze zelf de stoute schoenen aan. Fotograferen werd zo onbedoeld een  van haar grote hobby’s. Cora zet een badderende koolmees vaker op de foto. Maar terwijl ze klikte in dat bos in Huizen, kwamen de  vleugels  van  de.vogel omhoog. Dat ziet ze minder vaak. Dat ze daarmee een schitterend plaatje vastlegde, wist ze op het moment zelf niet. Ze houdt van beweging op een foto. Een tureluur, lepelaar, reiger of grutto. Allemaal prima,  want ook als zo’n vogei stilstaat,  kan dat prachti­ge plaatjes opleveren. Maar voor Co­ra moet er wel wat gebeuren. Actie.  ,,Het is een kwestie van zitten en afwachten. Vaak zie je in de verte dan al wat je op de foto wilt zetten. Deze vogel was zo lekker in bad bezig. Dat had ik wel gezien.”

 

Prijswinnend

Met tweeduizend foto’s van de natuur in Huizen op haar camera reisde Cora terug naar Schagen. Tijdens het scrollen zag ze het: dit zou wel eens een prijswinnende foto kunnen zijn. De manier hoe de koolmees de vleugels omhoog houdt, is bijzonder. Het dier wilde net uit het bad klimmen. Vanuit deze positie heeft Cora de koolmees nooit eerder op de foto gezet. Tijd dus om een inzending te doen voor National Geographic. De wereldwijde non-profit-organisatie. Die zich veel met natuur bezighoudt. Haar foto “Koolmeesje neemt bad’ komt in aanmerking voor de categorie dieren. Ze heeft al eerder een foto opgestuurd naar National Geographic. Toen zonder succes. Dat ze nu met de publieksstemmen bij de laatste 10 zit en bij het juryvoordeel tot een shortlist met 25 foto’s behoort, is al een overwinning op zich. Er doen duizenden mensen aan deze fotowedstrijd mee. Maar wat zou ze graag winnen. Daar is de steun van het publiek bij nodig. Stemmen kan nog tot en met 7 november via de website: https://www.nationalgeographicfotowedstrijd.nl/inzendingen/?id=51027

Cora deutekom Cora deutekom